8 House project (Denmark)

With spectacular views overthe Copenhagen Canal and Kalvebod Fælled’s protected, open spaces, 8 House offers not only homes to people in all of life’s stages. it also provides office space to the city’s business and trade.  In addition, it also serves as a house that allows people to cycle all the way from the ground floor up to the top, moving alongside townhouses with gardens, winding through an urban perimeter block.

Within the 8 House project, attention to detail is embedded in a larger context. Here, close proximity thrives in the 60,000 m2 building. This is where the tranquillity of suburban life goes hand in hand with the energy of a big city, where business and housing co-exist. 8 House is where common areas and facilities merge with personal life, and where you can reach for the stars at the top of the building’s green areas. The building’s housing program offers three kinds of accommodation: apartments of vairous sizes, penthouses and townhouses. With a mix of suburban tranquillity and urban energy, the townhouse and its open housing is ideal for the modern family, whilst both singles and couples may find the apartments more attractive. And for those who live life to the fullest, the penthouses function as a playground with fantastic views over the canal and Southern Copenhagen. The different housing typologies are united by the exterior dimensions which provide inspiration for adventures, inspiring communities. It has been partially inspired by classic townhouses as well as the open, democratic nature of functionalistic architecture. The architects have designed a long, coherent house with immense height differences, creating a strong inflow of light and a unique local community with small gardens and pathways that channel your thoughts into mountains in Southern Europe and memories of a childhood home. The bow-shaped building creates two distinct spaces, separated by the centre of the bow which hosts the communal facilities of 500 m2. In the very same spot, the building is penetrated by a 9 meter wide passage that connects the two surrounding city spaces: the park area to the west and the channel area to the east. Instead of dividing the different functions of the building - for both habitation and trades - into separate blocks, the various functions have been spread out horizontally. The apartments are placed at the top while the commercial programme unfolds at the base of the building. As a result, the different horizontal layers have achieved a quality of their own: the apartments benefit from the view, sunlight and fresh air, while the office leases merge with life on the street.

8 House’ 50,000 m2 accommodates 540 residential units. The base consists of 10,000 m2 businesses, spread out at street level alongside the surrounding main streets, and at the Northern court yard that houses an office building. 8 House is partly for rent housing and partly residential property varying from 65 to 144 m2.  Two sloping green roofs totaling 1,700 m2 are strategically placed to reduce the urban heat island effect as well as providing the visual identity to the project and tying it back to the adjacent farmlands towards the south; 8 house is literally hoisted up in the Northeast corner and pushed down at the Southwest corner, allowing light and air to enter the southern courtyard – optimizing the daylight and natural heating for all inhabitants and users of the building and providing natural ventilation.

Lead Architect: Bjarke Ingels Group

Source: World Buildings Directory

Copyright © 2019 The Concrete Initiative - Webdesign by Grab it